Modrá šance naší země

DALA JSEM TO POD TÉMA HUMOR, 
A NEJSEM SI JISTÁ, JESTLI JE TO SRANDA?

Tak jsme po dlouhém čase udělali chybu a koupili chleba, jisťéééé třetí den byl modro zelený, a to vám říkám na rovinu, všechny rychloohřívače chleba odstranili tak důkladně, ani za rohem skladů, je neuvidíte, a tvrdí, po dotazu jak toóó, že neoznačujete, že je ten chleba rozpečený, neééé my rozpečený neprodáváme, my si ho u nás pečeme sami. Nevím, jestli se mám smíchy prohýbat, nebo plakat, někdo někde, nevím kdo, snad modré straky nahoře, se ustrne nad námi chudáky zákazníky, že za celý rok na venkově , neochutnáme čerstvý, jíme starý, ne-li roky uskladněný, chleba z mrazáků, přikáže, že se to musí rozlišit a označit, a hurá český podnikatel, zase vyhrál svůj boj s blbečkem zákazníkem, který nepozná čerstvý chleba, od starého. Ještě že bude brzy zima, v zimě pečeme chleba většinou sami, a lesní zvěř, nám nebude rvát od úst, tu plesnivou kůrku. Už aby byla zima, nebo ji kvůli chlebu popoženu, a začnu péci chleba dříve, tím pádem napadá sníh, tady na horách. NE NEROZMLOUVAT, MÁM CHUŤ, NA ČERSTVÝ CHLEBA.  



Malé dovysvětlení pro ty, kdo neznají naše poměry, a moje staré články. Tady na mojí horské skoro samotě, v zimě sušíme chleba a krmíme lesní zvěř, proto že, starý chleba, který se zlevňoval, a my ho kupovali pro zvířata, se již koupit nedá, (DŮVOD SI DOMYSLETE SAMI), začali jsme péci chleba sami, pro sebe lepší, pro zvěř jen z mouky, kvasnic a vody, a chutná nám všem.

 

Reklamy

22 thoughts on “Modrá šance naší země

  1. S chlebem mám taky své zkušenosti. Jeden mi vydrží třřeba týden a druhý začne plesnivět už po třech dnech. Zatím jsem nevychytala, který to dělá, protože si kupuji pokaždé jiný. Většinou tak trochu sázím na náhodu, co naplat.
    Na to, abych si pekla vlastní, mě to stojí moc energie. Ale věřím tomu, že vlastoručně pečený je zaručeně dobrý a pravý.

    )P.S. ta šílená moucha zde nemá chybu, chudák holka, se ušvidrá! 🙂 Tomu se říká dobrý oční tělocvik. Nebo spíš očocvik?

    1. To jsi tady nebyla dlouho, také se mě stýskalo.
      Ta moucha je tady tři týdny a zrovna sem na ni dávám článek, doufám že bude lepší, nežli ten předešlý. Zdravím tě Vendy

    1. To ti Jiří schvaluji, neřeš, co tě nepálí. A se sádlem ji mám také ráda………… jóóó a ještě cibulovou nať k tomu přikusuji, ani si ji neopláchnu, jen tak utrhnu na zahradě. To je pohodička. Zdravím………….

  2. Kikou mon amie Anna

    Déjà le milieu de la semaine, le temps passe vite ☺☺

    Je te souhaite une belle journée ce mercredi si possible
    ensoleillée.☼☼

    mes bisous tendresse

    calinous de mes chatounets et poutoux de ma Princesse

    martine
    désolée pour mon absence

  3. Milá Anno, tak Vám rozumím, pokud jde o chléb. Říkala mi dobrá známá z pekárny- hlavně nekupujte pečivo v pondělí, to se tam přidávají všechny zbytky z víkendu… No, když mám chuť na opravdu dobrý chléb, tak si peču raději taky sám, není to zas tak složité, chce to jen čas a lásku, kterou dnešní „pekaři“ chlebu moc často nedávají. S přáním dobrého chleba i konce léta, Petr

    1. V modlitbě, kterou nám pán Ježíš zanechal se modlíme, “ a chléb náš vezdejší, dej nám dnes “
      My Češi máme i mnoho krásných tradic a přísloví, mám ráda třeba to, ŽE KDO SE NESROVNÁ S CHLEBEM, NESROVNÁ SE ANI S LIDMI. Mívali jsme doma pec na chleba, sušárnu na chmel, vařilo se doma i pivo, posvícenské koláče si do pece chodila upéci část vesnice. Nic takového dnes není zapotřebí, jistě…… je mě ale líto, když má někdo pocit, že na tyhle věci je lépe zapomenout,, tradice jsou paměť národa, a politika která lidem bere pospolitost, ničemu a nikomu neprospěje. Buďte zdráv Petře

  4. Jednou jsem četla v čekárně u lékaře, jak a z čeho se má správně péct chleba, je to docela zdlouhavá a složitá procedura. To, co kupujeme v obchodech, nemá s chlebem moc společného. U nás v Albertu máme „čerstvé“ pečivo, ale dopéká se z mražených polotovarů. 😦 Nedávno jsem v Albertu vyškemrala několik krabic, protože jsem potřebovala převézt cukroví. Byly od nějakých koláčků. Doma jsem si všimla upozornění na víkách „Rozmrazujte pozvolna po dobu 12 hodin“. No, a pak si člověk myslí, že kupuje čerstvé pečivo přímo z pekárny … a jak nám chutná! 😉
    Je to humor, Aničko, ale černý nebo šibeniční! 😉 😀
    Zdravím tě a přeji krásný konec léta. 🙂 Hanka

    1. Máš pravdu Hanko, já si ten starý způsob, jak se zadělává chleba z kvásku, tak dobře, abych mohla dát někomu recept, nepamatuji, a ani dnes nekoupíš některé věci, co jsou k tomu potřeba. Jen vím, že chleba bylo něco podobného, jako třeba přírodně zakysané zelí, kefír, burčák, nebo živé nepasterizované pivo, podmáslí, když maminka stloukla smetanu na máslo? To všechno bylo jídlo…. zdravé, živé, jako orná půda, nežli z ní udělali mrtvý beton, který bez umělého hnojení neurodí ten chleba.

  5. Chvíli nám trvalo, než jsme našli pekařství, ze kterého nám chleba chutná a nikam jinam pro něj už nechodíme. Je to pekárna, která má prodejní místo v Kauflandu, peče i koláče a cukrářské výrobky, ale teď z paměti nevydoluji její název, jen vím, že zní německy. Chleba mají ale měkoučký, dobře ochucený i když mě v něm zprvu vadil kmín, který nemusím. 😛

    1. Je moc prima Jarko, když si můžeš vybrat, Někdy to tak také děláme, řekneme si s mužem sem, a nikam jinam, dojedeme tam za měsíc, dvacet osm kilometrů, a je tam jiný obchod, s jiným zbožím, jiní lidé, jinak se chovají, a my koukáme jako z jara?
      Na pozadí tohoto článku, je kritika různých politických rozhodnutí, která většinou nepodporují politiku malých podnikatelů a firem. Ty lidožroutské giganty, však chrání, jak své vlastní děti. To co dnes lidé jedí a pijí, nemá obdobu, to další je, že tolik pijí. Veškerá politika jde od deseti k pěti a teprve jde-li o život, začnou politici zvedat zadky, to si ještě nejsem jistá, jestli je to z obavy o nás, nebo je mají o sebe? Takový metilalkohol může být i v takzvané Skotské. Vím, že jsi orientovaná doprava, i já je volím, jen k tomu máme asi každá jiný důvod.

    1. Drahá Mane, myslím že rozumím.
      My Češi, máme takový zvyk také, své milované a přátele vítáme chlebem, ještě k tomu dáváme sůl, moje láska a úcta k tobě, narostla ještě více, po včerejším dni, měla jsem slzy v očích. Děkuji ti za Bedřicha Smetanu i presentaci jeho Mé vlasti, byl to krásný pocit, to spojení Argentiny a Česka.
      Mám tě moc ráda, s úctou a objetím Anna

  6. Je to špatné, ještě že my chodíme nakupovat chleba do malého pekařství, kde nás paní prodavačka zná a vybere nám vždy dobrý! Jeden aby měl známost i na to, když si chce koupit čerstvý chleba. To je hodně špatný!

    1. Zajímavá je hlavně skutečnost, že nemůžeš nic dělat, protože nepoznám ani náhodou, že ten chleba čerstvý není? Až druhý den, a cesta tam s reklamací, by byla dražší, nežli chleba samotný, tedy mávnu rukou, a není co řešit, ve městě to máte jednodušší a můžete si vybrat, obchodník tady, se ti jen směje do očí?

  7. Condivido con il caro OSV la freschezza di sensazioni antiche che vivevano nelle fattorie dei nostri padri e delle nostre madri…e che oggi stanno purtroppo scomparendo!!
    Auguro anch’io una buona settimana 🙂
    Ciao Anna

    1. Souhlasím že naše děti zapomínají, jak má jídlo chutnat, zvykají si na umělé nahrážky, a dokonce jim to i chutná, s námi starými lidmi odejdou tradice. Moji rodiče říkali chlebu, Boží dar, a tatínek, nežli ukrojil první krajíc, udělal na něm kříž. Zdraví Anna

      Sono d’accordo che i nostri figli stanno dimenticando come il sapore del cibo, abituati ai sostituti artificiali, e perfino assaggiare anche, con noi gli anziani lasciano tradizione. I miei genitori hanno detto pane, un dono di Dio e padre, della prima tagliato una fetta, lo ha fatto sulla croce. Anna Salute

  8. Ciao, Anna. Tu sicuramente ricorderai il buon profumo del pame fresco appena sfornato dalle nostre mamme e dalle nostre nonne. Non c’era bisogno fi companatico, formaggio e salame. Bastava solo un pomodoro ed un po‘ di olio extravergine per rendere saporita la nostra merenda di ragazzini!
    Altri tempi, anche in questo!!!
    Buona nuova settimana. Un abbraccio. Osv.

    1. Děkuji Osvaldo, já vracím přátelská objetí.
      Často vzpomínám na čas minulý, je tak málo pochopitelný, i pro lidi jen o málo mladší?
      Přemýšlím o životě, kdyby se svět a podmínky na něm změnily, jak těžký by byl život pro ty, co vše zapoměli. Anna

      Grazie Osvaldo, torno un abbraccio amichevole.
      Spesso ricordo l’ultima volta, c’è così poco compresa, anche per le persone un po ‚più giovani?
      Sto pensando di vita, il mondo e se le condizioni lo hanno cambiato, quanto sia difficile la vita sarebbe per coloro che hanno dimenticato tutto. Anna

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s